Om Anders Mathlein.


Jag är författare,frilansjournalist och tecknare. Bland mina böcker finns såväl thriller som humor och reseskildringar, och jag har också skrivit åtskilliga noveller för tidningar och radio.

Jag har ägnat mig mycket åt reportage från företrädesvis Oceanien, alltså Australien, Nya Zeeland och Söderhavet. Franska Polynesien under kärnvapenprovens dagar skildrades i romanen ”Ön”.

Det har också blivit många resor i Europa, Afrika och Latinamerika. Reportagen har publicerats i bl.a. Dagens Nyheter,Svenska Dagbladet, Ordfront magasin, danska Politiken och tidningen Res, där jag var chefredaktör under tio år.

Annat är faktaprogram för P1, recensioner, krönikor och essäer. Bland annat har jag skrivit åtskilliga Understreckare i Svenska Dagbladet.

                                          Som tecknare sysslar jag med serien Besserwisser, men gör även en del illustrationer. ABCDN var en barnserie som jag och min son Teo gjorde för Dagens Nyheter.

Bengt- Erik Besserwisser, den allvetande huvudpersonen i min serie, har synts i DN, Stockholm City, Axess, Veckans Affärer, Allt om Vetenskap, Biblioteksbladet, Modern Psykologi och en rad andra tidskrifter.

Det är till stor del under arbetet med serien som jag har samlat material om det sociala sam- och maktspelets irrgångar, fällor, knep och skamgrepp till böckerna Ge svar på tal och Ge igen. Med de böckerna som bas har jag också föreläst på olika håll landet.

Feel Bad och må bra. Överlevnadshandbok för pessimister. Läs mer här!
Samtal om pessimism i Nordegren & Epstein i P1. Lyssna här!

 


Besserwisser finns i samlad form, utgiven på Kartago förlag.Läs mer här!

Ge svar på tal sålde slut men finns nu i nyutgåva! Köp här eller här!

Hund. Människans bästa vän är bunden avslöjar vad som rör sig i huvudet på våra fyrfota vänner. Hundporträtt av Susanne Kronholm. Telegram förlag. Köp här eller här!

NY BOK!

Annanstanslängtan. Noteringar från ett krympande klotEssäer om resan och resandet. Mycket mellan Söderhavet, dry martini, europeisk identitet, paradiset och Marlon Brandos egen ö. Santérus förlag. Köp här eller här!Intervju i Godmorgon, världen! i P1. Lyssna här!

 

 

                        


                                    Foto: Susanne Kronholm


::Tillbaka till förstasidan::

Kontakt:
anders.mathlein@telia.com
Tel. 070-526 79 09